1 Apr. 2022

Τζωρτζίνα... Μαλένα... Ίριδα...

Έκλαψα πολύ…
Όταν έμαθα πως συνελήφθη η μητέρα της 9χρονης Τζωρτζίνας ως υπαίτια για τον θάνατό της...
Όχι γιατί εξεπλάγην...
Όλοι υποπτευόμασταν την ενοχή της…
Όμως, κάπου βαθιά μέσα μου ήλπιζα, πως μπορεί να κάναμε και λάθος…

Έκλαψα…
Για όλα εκείνα τα παιδιά που είχαν την ατυχία να αποκαλούν γονείς…ανθρωπόμορφα τέρατα.

Έκλαψα…
Για όλες τις Τζωρτζίνες… τις Ίριδες… τις Μαλένες… που βρήκαν τραγικό και επώδυνο θάνατο από το χέρι του προσώπου εκείνου που ο τίτλος που φέρει…εκείνος της «ΜΑΜΑΣ»… υποτίθεται πως θα έπρεπε να είναι συνώνυμο της άδολης αγάπης…

Έκλαψα…
Για τον 6 χρονο Λίαμ από το Ιλινόι που τον Νοέμβριο του 2017 πέθανε από λιμοκτονία.
Οι γονείς του, οι υποτιθέμενοι προστάτες του, οι άνθρωποι που όφειλαν να τον προστατεύουν, να τον φροντίζουν και να τον αγαπούν…τον τιμωρούσαν στερώντας του το φαγητό.
“Ο επικεφαλής της αστυνομίας είχε καταθέσει πως όταν πήγαινε το παιδί σχολείο «έτρωγε οτιδήποτε φαγώσιμο έβρισκε στο πάτωμα».
H τελευταία φορά που ο μικρός απόλαυσε πλήρες γεύμα ήταν ένα χρόνο πριν το θάνατό του.” (eirinika.gr, 19/01/’19)
Όταν απεβίωσε, ζύγιζε μετά βίας 7 με 8 κιλά…

Έκλαψα…
Για τον 6 χρονο Άρθουρ από τη Βρετανία που τον Ιούνιο του 2020 βρήκε βάναυσο θάνατο από τη μητριά του, από επαναλαμβανόμενα χτυπήματα του κεφαλιού του πάνω σε σκληρή επιφάνεια…
“Ο πατέρας του Άρθουρ έχει παραδεχθεί ήδη στο δικαστήριο ότι για να τιμωρήσει το παιδί του, του προκαλούσε πόνο χρησιμοποιώντας σημεία πίεσης πάνω στο σώμα του, ουσιαστικά αντιγράφοντας τεχνικές που είχε μάθει παρακολουθώντας βίντεο για την αστυνομική βία στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ασκούσε πίεση σε αυτά τα σημεία για 10-15 δευτερόλεπτα, προκειμένου να «επαναφέρει» στην τάξη το παιδάκι.
Όταν η σύντροφός του του έστελνε ηχητικές καταγραφές με τον μικρούλη να κλαίει γοερά όταν εκείνος έφευγε από το σπίτι, ο Τόμας Χιουζ απαντούσε με μηνύματα όπως «άνοιξέ του τον λάκκο», «θα του κόψω τον λαιμό» και «όταν γυρίσω σπίτι ο μικρός την έβαψε».
Σε άλλα μηνύματα που είχε στείλει έγραφε στη μητριά του αγοριού να «τον πετάξει έξω με τα σκουπίδια», ενώ εξαπέλυε κι άλλες σωματικές απειλές για τον γιο του.” (Tα NEA, 25/11/’21)

Ματώνει η καρδιά μου όταν ανακαλώ στη μνήμη μου εκείνο το συγκλονιστικό βίντεο με τον μικρό Άρθουρ να καταβάλλει υπεράνθρωπη προσπάθεια (!)… εξαιτίας της ανηλεούς κακοποίησης που είχε υποστεί… για να μαζέψει τα σεντονάκια και το παπλωματάκι του από το πάτωμα του σαλονιού όπου τον ανάγκαζαν να κοιμάται…

Ακόμα με στοιχειώνει εκείνη η κραυγή απόγνωσης αυτού του παιδιού μια μέρα πριν δεχθεί το μοιραίο χτύπημα:

«Κανείς δεν μ' αγαπάει» (!)…
«Κανείς δεν με ταΐζει» (!)…

Η κακοποίηση ανηλίκου, είτε από τον έναν γονέα, είτε και από τους δύο αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο που έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις.

Σύμφωνα με τα Στατιστικά Στοιχεία, όπως αυτά δημοσιεύτηκαν από το Χαμόγελο του παιδιού, υπήρξαν το 2020 στην Ελλάδα, 1.123 Αναφορές Κακοποίησης Ανηλίκων που αφορούσαν συνολικά 2.009 παιδιά.

Επί του συνόλου των αναφορών αυτών:
-375 αφορούσαν κακοποίηση και από τους δύο γονείς,
-386 από τη μητέρα και
-191 από τον πατέρα.

Βέβαια, απουσιάζουν από τα στατιστικά στοιχεία οι Αναφορές που… ποτέ δεν έγιναν… (!)

Κακοποιητικοί γονείς/εν δυνάμει δολοφόνοι/παιδοκτόνοι, υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα.
Είναι σαν τις Λερναίες Ύδρες.
Κόβεις ένα κεφάλι και στη θέση του φυτρώνουν δύο.

Η περίπτωση της Τζωρτζίνας, της Ίριδος και της Μαλένας πρέπει να αφυπνίσει την Πολιτεία και τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς.

Ούτε ο προπηλακισμός, ούτε η παραδειγματική τιμωρία, ούτε τα ισόβια, ούτε η θανατική ποινή θα φέρουν πίσω τις τρεις αυτές αδικοχαμένες ψυχές.

Όμως…
…αν στο μέλλον υπάρξει άμεση αντίδραση, ανταπόκριση και συντονισμός όλων των αρμοδίων φορέων/οργάνων που εμπλέκονται στις περιπτώσεις κακοποιητικών συμπεριφορών σε ανήλικους,
…αν εμείς, ως πολίτες, αναφέρουμε αμέσως τέτοια περιστατικά με το που υποπίπτουν στην αντίληψή μας…

Ίσως «αύριο»… να θρηνήσουμε λιγότερες… Τζωρτζίνες… Ίριδες… Μαλένες… “Λίαμ”… “Άρθουρ”…

Είθε η «θυσία» αυτών των παιδιών να μην πάει χαμένη…

Ο Θεός ας αναπαύσει τις ψυχές τους…

(Στις 31/03/2022 ανέβασα στο κανάλι μου στο youtube και στη σελίδα μου στο Facebook σχετικό βίντεο: https://youtu.be/7Cme9CTgqVM)