24 Apr. 2022

Ελευθερία ίσον Απελευθέρωση! Κατανοητό;

Κάποια στιγμή, όταν έψαχνα να βρω την ετυμολογία της λέξης «ελευθερία», έπεσα πάνω σε μία ερμηνεία διαφορετική από όλες όσες είχα διαβάσει μέχρι τότε.
Η ελευθερία, έλεγε, προέρχεται από τις λέξεις «παρά το ελεύθειν όπου ερά τις» δηλαδή «να πηγαίνει κάποιος εκεί που αγαπάει/επιθυμεί».
(Ελεύθω=έρχομαι, πορεύομαι - ερώ=αγαπώ)

Όντας σε μία σχέση, είναι πολύ εύκολο όταν το έτερον ήμισυ σε εκνευρίζει ή σε θυμώνει να πεις «παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω».
Τί γίνεται, όμως, στην περίπτωση που νιώθεις πως πραγματικά αγαπάς τον άλλον και η ευημερία του, για κάποιον ανεξήγητο λόγο συνδέεται -ή τουλάχιστον αυτό εσύ νομίζεις- άρρηκτα με τη δική σου αλλά παρόλα αυτά μια φωνούλα μέσα σου σού ψιθυρίζει πως πρέπει να φύγεις;

Τα τινά έχουν ως εξής:
Αν αισθάνεσαι την ανάγκη να σηκωθείς και να φύγεις γιατί απλά αισθάνεσαι εγκλωβισμένος σε μία σχέση που το μόνο που σε κρατάει σε αυτήν είναι το «ιδιαίτερο» δέσιμο που νιώθεις πως έχεις με τον άλλον, που το πιο πιθανό είναι αυτό να υπάρχει στη σφαίρα της φαντασίας σου και μόνο διαφορετικά δεν θα σου δημιουργούνταν εξ αρχής η ανάγκη να φύγεις, τότε κακώς κάθεσαι ακόμα!

Αν, όμως, νιώθεις την ανάγκη να φύγεις απλά και μόνο για να ξανανιώσεις ελεύθερος, τότε τα πράγματα αλλάζουν άρδην.
Όπως ανέφερα στην αρχή, ελευθερία σημαίνει να μπορείς να πηγαίνεις εκεί που αγαπάς.
Αν πιστεύεις ότι θα μπορούσες να αγαπήσεις κάποιον άλλον περισσότερο -κάτι που εξ ορισμού σημαίνει πως επί της ουσίας δεν αγαπάς γιατί η αγάπη δεν είναι μετρήσιμη - ή αν αισθάνεσαι ανεξήγητα συναισθηματικά κενά, τότε ορθώς πράττεις.
Αν, όμως, όχι, τότε σκέψου καλά μήπως στην προσπάθεια «αυτοεπιβεβαίωσης» μέσα από διαφορετικές αγκαλιές, χάσεις τη μοναδική που χωράει τέλεια στη δική σου.

Δυστυχώς, στην εποχή μας είναι δύσκολο να καταλάβεις αν ο άλλος ενδιαφέρεται πραγματικά για εσένα ούτως ώστε να μπορέσεις να επενδύσεις συναισθηματικά πάνω του ή αν απλά ερωτεύτηκε την εικόνα που περίτεχνα έχεις δημιουργήσει γύρω από εσένα, μπερδεύοντάς την για αγάπη ή αν απλά θέλει να ικανοποιήσει κάποιο καπρίτσιο του, βρε παιδί μου, μέσω εσού.

Στην περίπτωση που τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα, υπεισέρχεται η έννοια του ρίσκου.
Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως όταν τα δεδομένα δεν επαρκούν, πρέπει απλά να το ρισκάρεις.
Και μη φοβάσαι την αποτυχία.
Η αποτυχία σημαίνει πως -αν μη τι άλλο- εσύ προσπάθησες.
Πως εσύ πάλεψες για κάτι στο οποίο πίστεψες.
Να λυπάσαι μόνο εκείνους που βολεύονται μέσα στην ασφαλή ανασφάλειά τους.
Εκείνους που ποτέ δεν θα μάθουν πόσα ουσιώδη χάνουν στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τα ανούσια κεκτημένα τους που τα έχουν ονοματίσει σημαντικά.

Το καλύτερο, όμως, στο άφησα για το τέλος.
Είμαι σίγουρη πως θα αναρωτιέσαι πως μπορείς να ξεχωρίσεις αυτούς τους ανθρώπους ούτως ώστε να μην πιαστείς στα δίχτυα τους.
Πανεύκολα!
Έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό.
Επιζητούν συνεχώς την επιβεβαίωση μέσα από τους «πολλούς» άλλους.
Ποτέ δεν θα αρκεστεί σε εσένα.
Εσύ θα νιώθεις πως αδειάζεις στην προσπάθειά σου να τον στηρίξεις και εκείνος θα σου δίνει συνέχεια την εντύπωση του ανικανοποίητου.
Μην τον παρεξηγείς. Έτσι είναι φτιαγμένος. Τρέφεται από την προσοχή των «πολλών» άλλων.
Και να θυμάσαι πως πάντα και εσύ θα είσαι ένας τρίτος για αυτόν. Γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να διαταράξει την αδιάρρηκτη σχέση που έχει με τον ίδιο του τον εαυτό.
Σε μπέρδεψα, ε; Μην μου αγχώνεσαι καθόλου! Εδώ είμαι εγώ για να στα κάνω όλα πιο λιανά.
Εν ολίγοις, επειδή στους δύο τρίτος δεν χωράει και αναφέρομαι στη σχέση του ανθρώπου αυτού με το Εγώ του και επειδή ήδη η "πολυκοσμία" χαρακτηρίζει όλες τις υπόλοιπες σχέσεις του, καν'την με ελαφρά πηδηματάκια.
Διαφορετικά και τον χρόνο σου θα χάσεις και την ψυχική σου ηρεμία.

Τώρα, αν συνάντησες έναν τέτοιον άνθρωπο, αν τον πίστεψες, αν τον αγάπησες και είσαι σε δίλημμα για το αν αξίζει να παραμείνεις μαζί του, η απάντηση είναι μία:
Ένας άνθρωπος που πραγματικά νοιάζεται για σένα, δεν σε αφήνει με ερωτηματικά.
Συνεπώς, τρέξε όσο πιο μακριά μπορείς! Μην χάνεις τον χρόνο σου. Εκτός και αν έχεις πτυχίο Ψυχολογίας και τον δεις σαν αντικείμενο μελέτης. Τότε το πράγμα αλλάζει. Διαφορετικά, παρ΄το απόφαση, σταμάτα να παραμυθιάζεσαι και προχώρα.

Τέλος να θυμάσαι πως ναι μεν ελευθερία σημαίνει να μπορείς να πηγαίνεις εκεί που αγαπάς αλλά αν εσύ όλο πηγαίνεις και ο άλλος όλο φεύγει για να σου ξεφύγει μάλλον έχεις αρχίσει να μπερδεύεις την ελευθερία με το κυνηγητό.
Και αυτή η επιμονή σου μπορεί να σε βοηθήσει σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής σου, αλλά όχι στις συντροφικές σου σχέσεις.
Εκεί αυτό δεν λειτουργεί.

Για να ανακεφαλαιώσουμε, αν η ελευθερία σου δεν σε «απελευθερώνει» τότε δεν είναι ελευθερία.
Απλά τα πράγματα.
Μην τα περιπλέκουμε.

Ελευθερία ίσον Απελευθέρωση.
Οτιδήποτε άλλο, να΄χαμε να λέγαμε!